Az Iszlám Állam nyugat-balkáni önkéntesei és visszatérésük problematikája (Belügyi Szemle, 2021)
Becslések szerint 2011–2018 között meghaladta az 1000 főt azoknak a nyugat-balkáni férfiaknak és családtagjainak a száma, akik Irak vagy Szíria területére utaztak muszlim hittársaik támogatására. Többségük ott az Iszlám Államhoz csatlakozott, míg a kisebbség a Dzsabhat al-Nuszra vagy egyéb kisebb dzsihádista csoport sorait gyarapította. Közülük több százan már visszatértek a Közel-Keletről az elmúlt évek/hónapok során származási országukba, ahol nemüktől és koruktól függően eltérő bánásmóddal szembesültek.