Természeti katasztrófák tendenciális változásainak elemzése, értékelése
PDF

Kulcsszavak

biztonság
természeti katasztrófák
tendenciaelemzés
katasztrófatipizálás

Hogyan kell idézni

Természeti katasztrófák tendenciális változásainak elemzése, értékelése. (2024). Belügyi Szemle, 72(2), 267-287. https://doi.org/10.38146/BSZ.2024.2.5

Absztrakt

Cél: Jelen cikk célja, hogy a természeti eredetű katasztrófák terminológiai hátterét megvizsgálja, s azok csoportosítása mentén az olvasók betekintést kapjanak a természeti veszélyek világába. A szerző további célja, hogy az elmúlt években bekövetkezett mennyiségi változásokat értékelje.
Módszertan: A terminológiai háttér megállapítása kiemelt szaktekintélyek által használt fogalmak bemutatása alapján történik. A csoportosítás, illetve a tendenciaelemzés nemzetközi diskurzus alapján, továbbá adatbázisok és releváns szervek, szervezetek jelentéseinek segítségével valósul meg.
Megállapítások: A biztonsági környezet erőteljes változáson megy keresztül. Ennek egyik oka, hogy a természeti eredetű események (katasztrófák) közül számos kategória esetében egyértelmű növekedés figyelhető meg. A fogalmak tekintetében kijelenthető, hogy nincs egységes használat, de a katasztrófák jelentős anyagi károkkal járó rendkívüli események.
Érték: A szerző elemzői és értékelői munkája révén az olvasó betekintést nyer a természeti katasztrófák világába, széles körben megismeri a vonatkozó szakirodalmat, a globális kiszolgáltatottságot és a változó tendenciákat.

PDF
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.