Mesterséges intelligencia és a rendészetelmélet
PDF

Kulcsszavak

mesterséges intelligencia
ChatGPT
rendészetelmélet
rendészettudomány

Hogyan kell idézni

Mesterséges intelligencia és a rendészetelmélet: Az emlékezés jelentősége az igazságszolgáltatással összefüggésben. (2024). Belügyi Szemle, 72(8), 1387-1403. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i8.pp1387-1403

Absztrakt

Cél: A publikáció célja bemutatni a széles körben ingyenes elérhető és hamar nagy népszerűségre szert tevő ChatGPT általános felhasználói szintű használhatóságát a rendészetelméleti, illetve rendészettudományi területen.

Módszertan: A tanulmány a rendszer számára megfogalmazott közvetlen utasítások, valamint a program által generált szövegek változtatás nélküli közlésével és azok rövid magyarázatával mutatja be a program korlátait és lehetőségeit.

Megállapítások: A mesterséges intelligencia forradalomszerű térnyerése, különösen a nagy nyelvi modellek általánosan elérhetővé válása a rendészetelméletre is komoly hatást gyakorol, illetve jövőbeli változások motorja lehet, mely magában hordoz lehetőségeket és veszélyeket egyaránt. A rendészetelmélet tudományos igényű művelésében, beleértve a rendészettudomány etablációjának valamennyi elemét (szakmai kiadványok, egyetemi oktatás, szakmai szervezetek, tradíció) komoly szerepe lehet a mesterséges intelligenciának, azonban ehhez szükséges a szakterület művelőinek elköteleződése. A vizsgált programnak jelenleg megvannak a maga korlátjai, azonban a várható exponenciális fejlődés feladat elé állítja a rendészetelmélet tudományát, ahogy magát a rendészetet is.

Érték: A szerző szándéka szerint egyrészt a publikáció révén a mesterséges intelligencia, ezen belül a ChatGPT olyan leendő felhasználókhoz is eljut, akik szívesen kipróbálják és kiaknázzák tudományos tevékenységük során. Másrészt felhívja a figyelmet a program jelenlegi verziójának korlátjaira.

PDF

Hivatkozások

Sallai J. (2015). A magyar rendészettudomány etablációja. Belügyi Szemle, 63(6), 5–28. https://doi.org/10.38146/BSZ.2015.6.1

Tihanyi M. (2002) (Szerk.). Közrendvédelem. Ludovika Kiadó.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.