Emlékezetes pillanatok az Interpol elmúlt harminc évéből
PDF (Angol)

Kulcsszavak

Interpol
Közgyűlés
Végrehajtó Bizottság
Interpol Európai Bizottság

Hogyan kell idézni

Emlékezetes pillanatok az Interpol elmúlt harminc évéből. (2023). Belügyi Szemle, 71(3.ksz), 11-20. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2023.3.1

Absztrakt

Cél: A tanulmány célja, hogy a szerző saját szemszögéből és személyes tapasztalatain is alapulóan bemutassa az Interpol elmúlt harminc évének hazánkat érintő jelentősebb változásait.
Módszertan: A vonatkozó szakirodalom és jogszabályok mellett a szerző saját megélt tapasztalataira épít a szervezet azon elmúlt három évtizedének bemutatásakor, amikor „közelről szemlélhette a történelmet”.
Megállapítások: Az Interpol történetét vizsgálva azt találjuk, hogy a nemzetköziség szellemisége mellett a gyakorlatban mindig is meghatározó szerepe volt a regionalitásnak és a térségi/kontinentális együttműködéseknek. A kezdetben – részben a technikai fejletlenségnek is köszönhetően – ez visszahúzó erőként jelent meg a mindennapi működésben. Azonban a technikai-digitális fejlődés adta lehetőségeket kihasználva az Interpol felismerte azt a regionalitáson is alapuló működési módot, amely révén a kisebb közösségek elismerése és működése a globális Interpol hatékonyságának fokozásához járul hozzá. Európában ezt képviseli az Interpol Európai Bizottsága. A hatékonyság fokozásának hasonlóan fontos eszköze az Interpol együttműködése más regionális bűnüldöző szervezetekkel – Európa esetében ezt az Interpol és az Europol között kiépülő szoros munkakapcsolat képezi. Mindez nem valósulhatna meg a tagállamok nemzeti irodáján keresztüli hozzáadott érték nélkül, amely Magyarország esetében a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot jelenti.
Érték: Ezen áttekintés eredményeként az olvasó láthatja a hazai rendszer felépítését, kapcsolódási pontjait a nemzetközi szervezethez, az EU releváns ügynökségéhez, emellett bepillantást kapunk a stratégiai jelentőségű bizottságok felépítéséről, szerepéről.

PDF (Angol)

Downloads

Download data is not yet available.