Az Europol-együttműködés tapasztalatai
PDF

Kulcsszavak

Europol
EMPACT
SOCTA
SIRIUS

Hogyan kell idézni

Az Europol-együttműködés tapasztalatai . (2024). Belügyi Szemle, 72(9), 1575-1588. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i9.pp1575-1588

Absztrakt

Cél: Az írás célja a nemzetközi bűnügyi együttműködésben kiemelt szerepet betöltő Europol és Magyarország közötti együttműködés tapasztalatainak gyakorlati szempontú bemutatása.

Módszertan: Az Europol működésével és a nyomozásokat támogató szolgáltatásaival kapcsolatos ismereteket az elérhető uniós szabályozások áttanulmányozásával, valamint a jelenleg ellátott Europol Magyar Összekötő Iroda, irodavezetői feladatainak ellátásával, továbbá a kibertámadások prioritásban korábban betöltött szakértői, és a nemzeti EMPACT koordinátor helyettesi feladatok gyakorlati végrehajtásával gyűjtötte a szerző.

Megállapítások: Az Europol által a tagállamok, valamint az operatív és stratégiai partnerek részvételével kialakított együttműködési rendszere olyan lehetőséget biztosít az érintett országok rendvédelmi szervei számára, amelyeket más ügynökség, intézmény, szerveződés nem képes. A konkrét nyomozások támogatásán túl az intézményrendszer informatikai, stratégiai és pénzügyi támogatásokat is nyújt az országoknak.

Érték: A tanulmány gyakorlati jellegű, átfogó képet kíván mutatni az Europollal való együttműködés helyzetéről, amelynek segítségével a bűnügyi és igazságügyi hatóságok munkatársai mélyebb betekintést kaphatnak a mindennapi feladatvégrehajtással kapcsolatban, illetve az érdeklődők összefüggéseiben is értelmezett válaszokat kaphatnak az egyes lépésekről, folyamatokról.

PDF

Hivatkozások

Hegyaljai M. (2014). Az EMPACT mint rendészeti válasz az európai bűnözésre. In Gaál Gy. & Hautzinger Z. (Szerk.), Tanulmányok a „Biztonsági kockázatok – rendészeti válaszok” című tudományos konferenciáról (pp. 127–134). Pécsi Határőr Tudományos Közlemények XV.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.