Rendvédelmi dolgozók fizikai teljesítményének fejlesztési lehetőségei fizikai érterápiás készülékkel, BEMER érterápiával
PDF

Kulcsszavak

rendvédelem
fizikai felkészítés
fizikai érterápia

Hogyan kell idézni

Rendvédelmi dolgozók fizikai teljesítményének fejlesztési lehetőségei fizikai érterápiás készülékkel, BEMER érterápiával. (2022). Belügyi Szemle, 70(10), 1995-2009. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.10.4

Absztrakt

Cél: A rendvédelmi szakemberek edukációjának fontos területe a fizikai felkészítés. A klasszikus kiképzés ma már kiegészül a rendvédelmi testnevelés órákon átadott, edzéshez, életmódhoz kapcsolódó ismeretek közvetítésével. A következő lépés a technikai eszközök bevonása a felkészítésbe. Dolgozatunk célja, hogy bemutassuk a BEMER érterápiás eszközt és lehetséges alkalmazását a rendészeti szakemberek fizikai felkészítésében, rehabilitációjában.
Módszertan: A BEMER érterápiás eszköz hatékonyságát klinikai kutatások bizonyítják. Jelenleg elsősorban a gyógyászatban (mikrokeringés javításában, fájdalom csökkentésében, magas vérnyomás és csonttörések kezelésében) és a sportban (bemelegítésben, sérülések megelőzésében és kezelésében, illetve a teljesítményfokozásban) alkalmazzák ezt a készüléket. Cikkünkben módszerként a szakirodalomban található és témánkhoz – a rendvédelmi szakemberek fizikai felkészítéséhez – köthető kutatásokat dolgoztuk fel.
Megállapítások: Mindennapjainkban megjelentek a korábban csak a gyógyászatban használt rehabilitációs és mérőeszközök. Felhasználóbarát kialakításuk és biztonságos működésük lehetővé teszi, hogy megfelelő szakember útmutatásai alapján bárki használhassa őket. Azt gondoljuk, hogy a rendvédelmi szakemberek felkészítésében is helye van az okoseszközöknek, a rehabilitációs eszközöknek, közöttük a BEMER-nek is. Dolgozatunkban bemutatjuk azokat a területeket, ahol hatékonynak gondoljuk az érterápia alkalmazását.
Érték: Véleményünk szerint a BEMER segíti a rendvédelmi dolgozók fizikai teljesítményének javítását. Alkalmas a sérülések utáni rehabilitációra is. Javasoljuk az eszköz rendszerbe állítását először a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol az egyetemi polgárok számára tennénk elérhetővé ezeket a kezeléseket. Kutatásaink iránya, további okoseszközök (okosóra, testtömegösszetétel mérő, élettani adatokat regisztráló mellkaspánt stb.) beszerzése és használata, amelyek új utakat nyitnak meg a rendvédelmi szakemberek fizikai felkészítésének területén.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.