A magyar és a keletnémet állambiztonsági szolgálatok közötti együttműködés rendszere és formái a Carlos-ügyben
PDF (Angol)

Kulcsszavak

terrorizmus
Carlos a „Sakál”
állambiztonság
nemzetközi együttműködés
terrorelhárítás

Hogyan kell idézni

A magyar és a keletnémet állambiztonsági szolgálatok közötti együttműködés rendszere és formái a Carlos-ügyben. (2023). Belügyi Szemle, 71(1.ksz.), 23-35. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2023.1.2

Absztrakt

Cél: Jelen tanulmány arra vállalkozik, hogy röviden bemutassa a Sakált, illetve Magyarországi megjelenése milyen hatással volt a magyar és keletnémet állambiztonsági szolgálatok együttműködésére a terrorelhárítás területén is. A tanulmány részletesen bemutatja a magyar állambiztonsági szolgálat nemzetközi ügyekkel foglalkozó egységének történetét, feladatrendszerét és szervezeti változásait.
Módszertan: A tanulmányban felhasználásra került az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL), valamint az egykori Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonsági Szolgálatának Szövetségi Irattárában (Die Bundesbeauftrage für die Unterlagen des Staatsicherheitsdienstes die ehemaligen Deutchen Demokratischen Republik, BStU) fellelhető és kutatható állambiztonsági jelentések és operatív anyagok, továbbá az ügyben releváns magyar és külföldi szakirodalom is.
Megállapítások: A tanulmányban részletesen bemutatásra került az ügyben illetékes Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának létrehozása, feladatrendszere, szervezeti változásai. A rendelkezésre álló és feldolgozott levéltári források és szakirodalmak alapján megállapítható, hogy terrorizmus elleni ügyekben, mint pl. a C-79-es akta esetében is, intenzív nemzetközi együttműködés folyt különösen a magyar és a keletnémet állambiztonsági szolgálatok között.
Értékek: Az elmúlt időszakban nem készült olyan tanulmány, amely bemutatta volna a magyar és a keletnémet titkosszolgálat együttműködését a Carlos-üggyel kapcsolatban.

 

PDF (Angol)

Downloads

Download data is not yet available.