A börtönlelkészi szolgálat alapjogi vetülete – a jogdogmatikán innen és túl
PDF

Kulcsszavak

lelkiismereti és vallásszabadság
fogvatartott vallásgyakorlása
alapjogi jogviszony
EJEB

Hogyan kell idézni

A börtönlelkészi szolgálat alapjogi vetülete – a jogdogmatikán innen és túl. (2024). Belügyi Szemle, 72(3), 491-500. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i3.pp491-500

Absztrakt

Cél: A tanulmány a börtönlelkészi szolgálatnak az alapjogok rendszerében, és ezen belül a gondolat, a lelkiismeret és a vallásszabadság kontextusában való vizsgálatát célozza.
Módszertan: Az elemzés a jogtudomány vizsgálati módszertana szerint az alapjogi jogdogmatikai megközelítést alkalmazza elsődlegesen. Ezt egészíti ki a rendszerváltozásra visszatekintő közjogtörténeti kontextus, valamint a nemzetközi kitekintés, amelyek a jogtudomány komparatív módszertanának gyakori eszközei, az elemzésben viszonyítási pontokat adnak.
Megállapítások: A börtönlelkészi szolgálat a vallásszabadság egyéni és kollektív aspektusához is kapcsolódik, és ezen alapjogi jogviszonynak mind a jogosulti, mind pedig a kötelezetti oldala fennáll. A tanulmány kitér a börtönlelkészi szolgálat, ezen belül a fogvatartottak egyéni és közösségi vallásgyakorlathoz való jogának a rendszerváltozástól eltelt időszak alapjogi szabályozására mint a lelkiismereti és vallásszabadság részjogosítványára. A tanulmány végül az Emberi Jogok Európai Bíróságának a fogvatartottak vallásgyakorlására vonatkozó esetjogára is reflektál röviden, amely az alapjog sokrétűségére mutat rá.
Érték: A tanulmány a vallás és reintegráció komplex témakörét az alapjogi elemzés révén keretbe helyezi.

PDF
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.