Recenzió Hohmann Balázs: Az átláthatóság értelmezése és követelményrendszere a közigazgatási hatósági eljárások tükrében című monográfiájáról
könyv
PDF

Kulcsszavak

átláthatóság
közigazgatási hatósági eljárás
hatóságok
közigazgatás

Hogyan kell idézni

Recenzió Hohmann Balázs: Az átláthatóság értelmezése és követelményrendszere a közigazgatási hatósági eljárások tükrében című monográfiájáról. (2024). Belügyi Szemle, 72(4), 757-761. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i4.pp757-761

Absztrakt

Cél: A tanulmány célja Hohmann Balázs monográfiájának, valamint annak jelentőségének és aktualitásának a bemutatása, továbbá az érdeklődés felkeltése a leendő olvasók számára.

Módszertan: Jelen írás a recenzált mű alapján készített ismertetés.

Megállapítások: A szerző hangsúlyozza Hohmann Balázs monográfiájában többször is rögzített gondolatait, miszerint az átláthatóság jogi értelemben alkotmányos és jogállami követelmény. A monográfia olvasásakor az ezzel kapcsolatos kérdések mind megválaszolásra kerülnek, bizonyítva, hogy az átláthatóság témaköre a hatósági eljárás minden egyes mozzanatában jelen van, annak jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Érték: A monográfia az átláthatóság kérdéskörét járja körbe a teljesség igényével. Hangsúlyozásra kerültek annak fogalmi elemei, az átláthatósággal kapcsolatos elvárások a hatósági eljárás során, annak korlátjai, illetve az azzal összefüggő joggyakorlat. Végső soron pedig empirikus kutatás keretében bizonyítja a korábban leírtakat.

PDF

Hivatkozások

Hohmann B. (2022). Az átláthatóság értelmezése és követelményrendszere a közigazgatási hatósági eljárások tükrében. Novissima Kiadó.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.