Az Automatizált Határellenőrzési Rendszer működésének vizsgálata és értékelése
PDF

Kulcsszavak

határellenőrzés
automatizált határellenőrzés
AHR
Schengen
határigazgatás

Hogyan kell idézni

Az Automatizált Határellenőrzési Rendszer működésének vizsgálata és értékelése. (2023). Belügyi Szemle, 71(2), 303-315. https://doi.org/10.38146/BSZ.2023.2.7

Absztrakt

 

Absztrakt
Cél: A tanulmány célja a magyar-ukrán (schengeni külső) határszakaszon 2021-ben végrehajtott Automatizált Határellenőrző Rendszer működési tesztelés-értékelés körülményeinek és eredményeinek bemutatása. A hangsúlyt a rendszer működési hatékonyságára fektettük.
Módszertan: Dokumentum- és tartalomelemzés segítségével megvizsgáltuk a rendszer elméleti és jogi hátterét, szabályozási körülményeit, az eredmények elérése érdekében minősítési mérést hajtottunk végre, melynek alapját eszközés módszerspecifikus szempontrendszerek alkották.
Megállapítások: A mérések és értékelések során megállapítottuk, hogy a határforgalom- ellenőrzésben alkalmazott humán erőforrás és az ellenőrzés végrehajtási idejének arányát illetően az automatikus határellenőrző rendszernél végrehajtott ellenőrzés hatékonyabbnak bizonyult.
Érték: Az Automatizált Határellenőrző Rendszer komponenseit alkotó kioszkok és automatizált átléptető (fix) kapuk hazai tesztelésére és értékelésére schengeni szárazföldi határátkelőhelyen korábban még nem került sor, ezért e vizsgálat és az azon alapuló tanulmány egyedülálló a határrendészeti szcénában.

PDF

Downloads

Download data is not yet available.