Munkahelyi képzésekről való vélekedés egy empirikus kutatás eredményeinek tükrében
PDF

Kulcsszavak

humánerőforrás-menedzsment
képzés
képzésfejlesztés
rendvédelem

Hogyan kell idézni

Munkahelyi képzésekről való vélekedés egy empirikus kutatás eredményeinek tükrében. (2024). Belügyi Szemle, 72(4), 657-683. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i4.pp657-683

Absztrakt

Cél: Jelen tanulmány célja a humánerőforrás-menedzsment egyik feladatát jelentő munkahelyi képzések vonatkozásában végzett empirikus kutatás eredményeinek ismertetése, mely felmérésben résztvevők 80%-a a rendvédelemben dolgozik.

Módszertan: A vizsgált téma szakirodalmi áttekintését követően kvantitatív kutatási módszerrel, írásbeli kikérdezéssel és kérdőív eszközével valósult meg az empirikus vizsgálat. A kérdőív kitöltése önkéntes és anonim volt, a kérdőív 21 kérdés mentén vizsgálta a kutatási célhoz kapcsolódóan megfogalmazott hipotézisek igazolását, elvetését. A kapott eredmények számítógépen végzett összesítését követően az adatok statisztikai számításokkal kerültek értékelésre, elemzésre.

Megállapítások: A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a munkavállalók megítélése szerint nagyon fontos a munkahelyen belüli képzések biztosítása. A szakmai képzéseken túlmutatva fontosnak tartják az általános kompetenciák fejlesztését, melyet éves szinten többször, szervezetten és előre tervezetten tartanának szükségesnek megvalósítani. A válaszadók 43%-ánál a képzésekről a munkavállalók véletlenszerűen szereznek tudomást arra vonatkozóan, hogy adott évben milyen képzéseket szervez a szervezet. A minta mindössze 20%-a esetében tájékoztatják őket a képzésekről, és kérdezik meg őket arról, hogy milyen képzésen szeretnének részt venni, bevonják őket a választásba. A válaszadók több mint fele, 57%-a szívesen részt vesz/részt venne olyan nem szakmai jellegű képzésen, melyet külsős képzőintézmény trénere tart, és további 26% kimondottan azt tartja jónak, ha nem a saját szervezet trénere tartja számunkra a tréninget, hanem külsős szakember érkezik. A válaszadók több mint fele, 55%-uk úgy véli, hogy a munkahelyükön a képzésfejlesztések tekintetében a humán erőforrás szakemberei többet tehetnének ezen a téren; 22% esetében érkezett az a választ, hogy sokkal többet tehetnének a HR munkatársai a képzésekért, képzésfejlesztésért.

Érték: A tanulmány értékét az empirikus kutatás során kapott valós munkavállalói visszajelzések adják, akik a munkahelyi képzések gyakorlatába engedtek betekinteni. A humán erőforrás megtalálása, fenntartása és megtartása minden humán szakember számára növekvő kihívásokat jelentő feladat, állami és vállalkozói szegmensben egyaránt. Ha a munkavállalók visszajelzéseit figyelembe veszi a szervezet vezetése, közös kooperációval kijelölhetővé válnak a munkaerő megtartást segítő módszerek, az anyagi elismerésen túlmutatva. A munkahelyi képzések az egyének fejlődését, önmegvalósítását segítik, amely ha a szervezet stratégiájával és célkitűzésével találkozni tud, hosszú távú munkaerőként a szervezet eredményességét és hatékonyságát képes növelni.

PDF

Hivatkozások

Armstrong, M. & Taylor, S. (2014). Armstrong’s handbook of human resource management practice. Publisher Kogan Page.

Balaton K., Hortoványi L., Incze E., Laczkó M., Szabó Zs. R. & Tari E. (2017). Stratégiai menedzsment. Akadémia Kiadó.

Balogh M. (2022). Szakmai, módszertani fejlesztéseken belül kutatási, pilot eljárási és tanulmányírási feladatok elvégzése. Fiatalok képzése és kompetenciafejlesztése tanulmány. Pécsi Tudományegyetem.

Balogh M. (2023) Képzésfejlesztés és talentmenedzsment lehetőségei a hierarchikus struktúrájú szervezetek humánerőforrás menedzsmentjében. Diplomamunka. Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem.

Chikán A. (2021). Vállalatgazdaságtan. Akadémia Kiadó.

Kiss Cs. & Csillag S. (2014). Szervezeti kultúra. Kiadó Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Klein S. (2018). Munkapszichológia a 21. században. EDGE 2000 Kft. Kiadó.

Klein S. (2021). Vezetés- és szervezetpszichológia. EDGE 2000 Kft. Kiadó.

Peterson, A. & Wu, A. (2021). Entrepreneurial learning and strategic foresight. Strategic Management Journal, 42(13), 2357–2359. https://doi.org/10.1002/smj.3327

Szakács G. & Csóka G. (Szerk.) (2018). A közigazgatási emberi erőforrás menedzsment tudásmegosztása és a HR szakemberek fejlesztése nemzetközi gyakorlatának vizsgálata. Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Túri P. (2018). Elkötelezett csapat. Munkaerőhiány helyett. Z-Press Kiadó.

Szeiner Zs. & Poór J. (2018). Az Amerikai Egyesült Államok közigazgatási emberi erőforrás menedzsment tudásmegosztásának és a HR szakemberek fejlesztési módjainak vizsgálata. In Szakács G. & Csóka G. (Szerk), A közigazgatási emberi erőforrás menedzsment tudásmegosztása és a HR szakemberek fejlesztése nemzetközi gyakorlatának vizsgálata (pp. 19–46). Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Zoltayné Paprika Z. (2005). Döntéselmélet. Alinea Kiadó.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.