A helyi közbiztonság megteremtésének részesei, a vagyonvédelmi alapítványok
PDF

Kulcsszavak

komplementer rendészet
helyi közbiztonság
rendészet
önkormányzati rendészet

Hogyan kell idézni

A helyi közbiztonság megteremtésének részesei, a vagyonvédelmi alapítványok. (2024). Belügyi Szemle, 72(8), 1427-1445. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i8.pp1427-1445

Absztrakt

Cél: A tanulmányban a szerző az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv és a komplementer rendészeti szervek együttműködését mutatja be – egy lehetséges jó példán keresztül – a Tiszakécskei járásban, részletezve a helyben működő vagyonvédelmi alapítvány működését.

Módszertan: A témakör feldolgozásához a vonatkozó nemzetközi és hazai szakirodalom áttekintése és elemzése jelentett segítséget. A visszatekintő elemzést követően kerül sor az iratelemzésen és interjúkon keresztül beszerzett információk ismertetésére az alapítványra vonatkozóan.

Megállapítások: A hatékony bűnmegelőzési tevékenységben és a helyi közbiztonság megteremtésében a rendőrségen kívül kulcsfontosságú szereplő az önkormányzat és a magánbiztonsági szektor. Az egymásra támaszkodó és egymás tevékenységét kiegészítő szereplők közösen több sikert tudnak elérni, mint külön-külön.

Érték: A komplementer rendészeten belül az önkormányzati rendészet egy elhanyagolt téma, de emellett a vagyonvédelmi alapítványokra is méltatlanul kevés figyelem hárul. Egy jól működő vagyonvédelmi alapítvány nagyban hozzájárul a helyi közbiztonság megteremtéséhez.

PDF

Hivatkozások

András H. L. (2016). Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány Tiszakécskén, a közbiztonság érdekében. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar.

Balázs R. (2013). Rendészet történet. Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar.

Christián L. (2022). Komplementer rendészet. Ludovika Egyetemi Kiadó.

Finszter G. (2014). A rendőrség joga. Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Finszter G. (2006). A bűnüldözés működési modelljei. In Gönczök K., Kerezsi K., Korinek L. & Lévay M. (Szerk.), Kriminológia – Szakkriminológia (pp. 627–666). Complex Kiadó.

Finszter G. (2018). Rendészettan. Dialóg Campus Kiadó.

Szamel L. (1990). A rendészet és a rendőrség jogi szabályozásának elméleti alapjai. Magyar Tudományos Akadémia.

Szeles T. (2013). A polgárőrség szerepe a rendészeti igazgatásban. Szakdolgozat. Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar.

Tóbiás L. (1998). A közhasznú szervezetek típusai és azok jellemzői. In Együttműködési lehetőségek civil szervezetek és a helyi önkormányzatok között (pp. 162–177). Hálózat a Demokráciáért Program (USAID-UWI).

(2014). Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány alapító okirata. Tiszakécske.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.