Az MI-fordulat: hogyan használja fel az Europol a mesterséges intelligenciát a súlyos szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben
PDF

Kulcsszavak

mesterséges intelligencia (MI)
bűnüldözés
Europol
Innovációs Központ

Hogyan kell idézni

Az MI-fordulat: hogyan használja fel az Europol a mesterséges intelligenciát a súlyos szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. (2024). Belügyi Szemle, 72(9), 1589-1597. https://doi.org/10.38146/bsz-ajia.2024.v72.i9.pp1589-1597

Absztrakt

Cél: Jelen tanulmány célja, hogy rávilágítson a mesterséges intelligencia (MI) bűnüldözésben való felhasználásának fontosságára a súlyos szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben, miközben az európai bűnüldöző szervek közötti együttműködés és tudásmegosztás révén biztosítja az MI-eszközök felelős és elszámoltatható használatát.

Módszertan: A tanulmány leíró módszertan alkalmazásával mutatja be azt a fejlesztési és együttműködési folyamatot, amely révén az Innovációs Központ az Europol és tagországai innovációs fejlődéséhez és tudásmegosztásához járul hozzá.

Megállapítások: A nyomozati adatok növekvő mennyisége és sebessége miatt a mesterséges intelligencia ígéretes megoldásként jelenik meg a bűnüldöző szervek számára a nagy és összetett adatkészletek feldolgozásának és elemzésének kezelésében. Az Europol élen jár az MI- eszközök kifejlesztésében és ezek tagállamokkal való megosztásában, biztosítva azok felelősségteljes és elszámoltatható használatát. A mesterséges intelligencia (MI) integrálása a bűnüldöző szervek nyomozásába jelentősen növeli a bűnüldözés hatékonyságát és eredményességét, különösen a nagy és összetett adatkészletek feldolgozása és elemzése terén.

Érték: A tanulmány kiemeli a bűnüldöző szervek közötti együttműködés és tudásmegosztás fontosságát, hogy lépést tartsanak a mesterséges intelligencia fejlődésével, és megakadályozzák az e technológiákkal való visszaélést.

PDF
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Belügyi Szemle

Downloads

Download data is not yet available.